U američkom Colorado springs-u, 7. i 8. travnja održano je svjestsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju. Kako je bilo na Svjetskom prvenstvu saznajemo “iz pera” klizačice, seniorke Astrid Čade čiji dojmove prenosimo u cjelosti:

 

“Hrvatska seniorska reprezentacija u sinkroniziranom klizanju u utorak 3. travnja okupila se ispred novo otvorenog aerodroma Franjo Tuđman i krenula na daleki ili kako se kaže na put ”preko bare”. Colorado Springs, glavni grad države Colorado ove je sezone bio domaćin svjetskog prvenstva u sinkroniziranom klizanju i na tjedan dana postao dom 24 ekipe iz cijelog svijeta.

U Denver smo sletjeli oko 18 sati, te nakon kratke (nakon leta od 10 sati sve je kratko) vožnje autobusom (trajanje: 1h i 30 min) stigli u hotel. U Double tree by Hilton – ovogodišnjem službenom hotel natjecanja održani je i ždrijeb, te zadnju večer skaters party.

Iako nije bio toliko zabavan (kao ždrijeb na svjetskom prvenstvu u Curmayeru kojeg je teško nadmašiti) za svaku ekipu je prikazan kratki video koji nas je malo bolje upoznao s tom ekipom.

S obzirom na to da je izvlačenje bilo podijeljeno u dvije skupine- kratki program Francuzi su klizali zadnji (prvi i zadnji put), a mi smo bez obzira na prošlogodišnji plasman klizale u prvoj skupini pete. No, i da smo klizale i prve nije bitno – jednom kad si tamo i kad te euforija ponese sve ostalo je ne bitno.

Natjecanje

I prije prvog dana natjecanja kada uđeš u glavnu dvoranu možeš u zraku osjetiti adrenalin, želju, ljubav i krvave treninge kroz koje je ta ekipa prošla tu sezonu. Možeš se, kao natjecatelj, poistovjetiti sa ”klizačkim kolegom” iz bilo koje druge ekipe. Bez obzira na to je li on/ona svjetski prvak ili ne, svi smo ovdje došli s jednim ciljem – pokazati najbolje što znamo.

Ne postoji osjećaj koji može opisati osjećaj koji vlada u tvojem glavi i tijelu nakon dobro otklizanog programa – želiš svojim rukama zagrliti cijeli svijet, poljubiti svaku članicu svoje ekipe (pa čak i gospodina Kovačevića) i jednostavno poželjeti da taj trenutak traje zauvijek.  Nakon dobrog otklizanog kratkog programa smjestile smo se na 18. mjesto i ostvarile 36,23 boda.

Ovo natjecanje bilo je ono kojeg će, usudila bih se reći, klizački svijet pamtiti još neko vrijeme. Naime, prošlogodišnje pobjednice Team Paradise (Rusija 1) oba programa izvele su s 15 klizačica. Prvo smo doznale kako im se kapetanica razboljela i završila u bolnici u Moskvi, dok je druga klizačica završila u bolnici u Colorado Springsu zbog povrede leđa. Navodno je trebala uskočiti pomoćna trenerica i bivša klizačica, no to se nije dogodilo. Team Paradise je, s odličnim otklizanim kratkim programom zauzeo prvo mjesto, a slijedile su ga obje finske ekipe – Marigold Ice Unity i Rockettes.

Kanadska druga ekipa, Les Supremes imala je nezgodu prilikom kratkog programa kada su se dvije klizačice sudarile u križanju, a jedna je s nožem drugoj zarezala list.  Ozlijeđena klizačica otklizala je program do kraja, no nažalost nakon odlaska u bolnicu i dvadeset šavova nije bila u mogućnosti klizati slobodni program.

Svatko tko imalo poznaje sinkronizirano klizanje složiti će se sa mnom oko sljedećeg: ovaj sport je doista predivan, graciozan, ali u jednu ruku toliko nezahvalan – treniraš cijelu sezonu za tih nekoliko minuta na ledu, a ponekad sreća nije na tvojoj strani. Ne možeš u poluvremenu izjednačiti rezultat i ne možeš ispraviti pogrešku jer prostora za pogrešku ovdje nema.

Nažalost, za vrijeme prvog dizanja dvije klizačice su pale, te smo nakon otklizanog slobodnog programa završile na 19. mjestu. Zvuk koji je publika u tom trenutku proizvela i glasno navijanje i bodrenje poslije pada, vjerojatno nikada neću zaboraviti.

Američki sportaš, Tom Landry,  rekao je: ”Pobjednik nikad ne prestaje pokušavati”. S tim se može poistovjetiti Team Paradise koji je na kraju s 15 klizačica obranio titulu svjetskog prvaka. S tim se može poistovjetiti Marigold Ice Unity (Finska 1) koji je unatoč zasluženom prvom mjestu u slobodnom programu, ipak odnio srebrnu medalju. S tim se može poistovjetiti i Rockettes (Finska 2)  koji je zbog tri pada u slobodnom programu i materijala suknje klizačice koji je pao na led (a kojeg je pokupila zamjena uklizavši na led usred programa), s ukupno 4 dedactiona završio na šestom mjestu.

S tim se može poistovjetiti i Les Supremes (Kanada 2) koji su bili jedni od favorita za medalju ove godine. U slobodnom programu na mjesto ozlijeđene klizačice ušla je zamjena koja je vjerojatno otklizala program života, a sreća koja je vladala na njezinom licu nakon bila je neopisiva.

S tim se možemo poistovjetiti i mi, Zagrebačke pahuljice. Ova sezona za nas doista je bila veliki izazov – trenirale smo kao nikada prije, uvježbale dva nova elementa (spiralhttp://zagrebsnowflakes.com/project/svjetsko-prvenstvo-u-colrado-springs-u/e i špaga dizanje) i bez obzira na rezultat, zadovoljne smo s postignutim. Naša ekipa broji 21 članicu – 21 klizačicu, 21 borca, 21 sportaša i 21 prijateljicu.

Do sljedećeg svjetskog prvenstva!”

ASTRID ČADA

 

Hvala ti Astrid, a slike pogledajte u galeriji.