Povijest kluba i sporta

Sinkronizirano klizanje, kakvim ga poznajemo danas, najmlađa je disciplina koju je priznala Međunarodna klizačka federacija (ISU). Grupno klizanje je ISU priznao još 1909. godine, ali samo kao natjecanje četvorki. Moderno sinkronizirano klizanje datira od 1954. godina kada je dr. Richard Potter, iz Ann Arbora, Michigan,SAD, organizirao skupinu klizača s izričitom namjerom formiranja tima. U ranim sedamdesetima zanimanje za timsko klizanje proširilo se preko granice SAD-a, u Kanadu. Popularnost ove vrste grupnog klizanja brzo je rasla. 1976. godine, u Ann Arboru, Michigan, održano je prvo natjecanje samo u timskom klizanju. Još jedno natjecanje u tom ranom razdoblju organizirao je Ilderton Winter Club iz Londona, Ontario, Kanada. Ranih osamdesetih sinkronizirano klizanje se razvijalo u Japanu i Australiji, a sredinom osamdesetih i u Skandinaviji.

1983. godine

Kanada je kao prva ISU članica održala nacionalno prvenstvo u sinkroniziranom klizanju. Slijedile su Sjedinjene Američke Države s nacionalnim prvenstvom organiziranim 1984. godine.

1987. godine

Ekipe iz Japana i Australije bile prvi sastavi izvan Sjeverne Amerike koji su sudjelovali na natjecanjima u sinkroniziranom klizanju u inozemstvu.

1989. godine
  • U švedskom Molvdalu održano prvo međunarodno natjecanje u sinkroniziranom klizanju. Na tom natjecanju sudjelovale su ekipe iz sedam zemalja, članica ISU-a.
  • U Torontu (Kanada) održan prvi službeni sjeverno-američki sastanak o natjecanjima u sinkroniziranom klizanju s ciljem da se utvrde pravila i standardi za natjecanja i za suce.

Imenovan «Ad hoc odbor» za sinkronizirano klizanje sa zadatkom da skrbi o propisima i pravilima ovog sporta.

Kongres ISU-a je usvojio pravila «Ad hoc odbora».

ISU je imenovao prve vrhovne suce i suce za sinkronizirano klizanje.

Izabrana je prva Tehnička komisija za sinkronizirano klizanje.

U Bostonu (SAD) je održan prvi Svjetski kup u sinkroniziranom klizanju za seniorke ekipe (World Challenge Cup) na kojem je nastupilo 17 sastava iz 13 zemalja članica ISU-a. Sljedeće takvo natjecanje održano je 1997. u Turkuu (Finska), zatim 1998. godine u Bordeauxu (Francuska), te, posljednje, 1999. u Goteborgu (Švedska).

1997. godine u Zagrebu..

..osnovan Klub sinkroniziranog klizanja Zagrebačke pahuljice, prvi i jedini takav klub u Hrvatskoj.

Prva natjecanja pahuljica

2001. godine u Zagrebu održan prvi Trofej Zagrebačkih pahuljica, prvo ISU natjecanje u sinkroniziranom klizanju u Hrvatskoj. Nastupilo je pet juniorskih i četiri kadetska sastava iz Italije, Mađarske i Hrvatske. Pobijedile su juniorke Zagrebačkih pahuljica i kadetkinje Big One iz Italije.

2001. godine je u Neuchatelu (Švicarska) održan prvi Svjetski kup za juniorke (World Challenge Cup), na kojem je nastupilo 14 najboljih sastava 14 zemalja. Pobijedio je Team Fintastic iz Finske, a Zagrebačke pahuljice su, kao reprezentacija Hrvatske, osvojile deseto mjesto.

2002. godine je u Zagrebu (Hrvatska) održan drugi Svjetski kup za juniorke i drugi Trofej Zagrebačkih pahuljica. U konkurenciji 21 juniorskog sastava iz 17 zemalja Europe i Amerike, neslužbene svjetske prvakinje postale su članice ekipe Musketeers iz Finske. Zagrebačke pahuljice su osvojile drugo mjesto na svom Trofeju, na kojem je nastupilo pet ekipa iz pet zemalja. Zagrebačke pahuljice su prvi put nastupile na Svjetskom prvenstvu i, u Rouenu (Francuska), osvojile 20. mjesto.

2003. godine održan je treći Trofej Zagrebačkih pahuljica, prvi put za sve uzraste: seniorke, juniorke i kadetkinje. Nastupile su 23 ekipe iz 10 zemalja. Na Svjetskom prvenstvu u Ottawi sudjelovala su 23 sastava iz 18 članica ISU-a. Pobijedile su Šveđanke iz Team Surprise, a Zagrebačke pahuljice su bile dvadesete.

2004. godine u Zagrebu je održano 5. svjetsko prvenstvo i obilježeno pola stoljeća sinkroniziranog klizanja. Klizačice iz 23 ekipe i 18 zemalja sa svih kontinenata su, u prepunoj dvorani Doma sportova, priredile jedan od najvećih sportskih spektakla u hrvatskom glavnom gradu. Prvenstvo je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, a svjetske prvakinje su, po drugi puta, postale Finkinje iz Marigold Ice Unityja, trenerice Anu Oksanen. Srebrna odličja su pripala predstavnicama Švedske (Teama Surprise), a brončana drugoj reprezentaciji Finske (Rockettes). Zagrebačke pahuljice su ostvarile svoj najbolji plasman na svjetskim prvenstvima. Bile su 17., prvi put ispred Mađarske, te bolje od klizačica iz Južnoafričke Republike, Austrije, Velike Britanije, Australije i Nizozemske…

2005. godine ocjenjivanje „6.0“ postalo je povijest, a Team Surprise je na „svom“ ledu, u Goeteborgu, po četvrti put donio Švedskoj naslov svjetskih prvakinja; Finkinje su osvojile srebrna i brončana odličja… U Zagrebu je održan četvrti Trofej Zagrebačkih pahuljica. Ekipa Steps on Ice (Finska) je pobijedila u natjecanju seniorki, Rhapsody (Švedska) kod juniorki, a Frost-Work (Mađarska) kod kadetkinja…Šest „Pahuljica“ je nagrađeno za jubilarni 100. otklizani program za klub i reprezentaciju: Zrinka Kovačević Mateja Mahnić, Azra Delić, Dina Vlahov, Sarah Ivanković i Lana Orban…

U Pragu, na posljednjem Svjetskom prvenstvu s ekipama od 20 klizačica na ledu, sve medalje su opet otišle u Finsku i Švedsku. Finkinjama su pripale zlatne i brončane kolajne, a Šveđankama srebrne… Na petom Trofeju Zagrebačkih pahuljica nastupila je 21 ekipa iz 10 zemalja Europe i Amerike, a slavile su sjajne Ruskinje iz Paradisea (seniorke), Njemice iz Magic Diamondsa (juniorke) i Ruskinje iz sastava Spartak Leader Junost.

U kanadskom Londonu, Team Surprise je, na prvom prvenstvu ekipa sa 16 klizačica, peti puta postao prvak svijeta, na pobjedničkom postolju prvi put nije bilo Finkinja, a medaljama su se, prvi put, nakon tri peta i četiri četvrta mjesta, okitile predstavnice SAD-a (Miami University).; treće su bile Kanađanke iz Les Supremesa. Zagrebačke pahuljice su ostvarile svoj „plasman snova“: bile su 16., prvi put ispred Francuskinja, a bolje i od Austrijanki, Australki, Mađarica i Britanki…Seniorska odličja na šestom Trofeju Zagrebačkih pahuljica podijelili su sjajni sastavi Paradisea, Team Berlina 1 i Western Michigan Universityja…

U Budimpešti zlato je pripalo Finkinjama, ali prvi put članicama Rockettesa, Team Surprise je bio drugi, a sastav Nexxicea je odnio broncu u Kanadu… Na sedmom Trofeju Zagrebačkih pahuljica opet su oduševile i trijumfirale klizačice Paradisea, opet se srebrom okitile fascinantne Njemice iz Team Berlina 1…

Svjetsko seniorsko prvenstvo je održano u Coloradu na kojme su sudjelovala 23 sastava iz 18 članica ISU-a. Pobijedile su Finkinje, a Zagrebačke pahuljice su bile dvadesete te po prvi put na svjetskom prvenstvu je bio Novi Zeland.. Također je uspješno organiziran i osmi Trofej Zagrebačkih pahuljica.

U Helsinkiu je održano svjetsko seniorsko prvestvo. Zlato i srebro su odnjeli domaćini, a bronca je pripala Amerikankama. Sudjelovalo je 21 sastav iz 16 zemalja.

Organizirano je svjetsko seniorsko u Goteborgu, sudjelovao je 21 sastav iz 16 zemalja. Zlato je ostalo u Švedskoj, a prvi put na svjetskom prvenstvu je sudjelovao sastav iz Latvije.

Svjetsko seniorsko prvenstvo je održano u Bostonu. Sudjelovalo je 20 ekipa iz 15 zemalja. Zlato su uzele Finkinje, srebro Kanađanke i broncu Amerikanke. Zagrebačke pahuljice su osvoje 17. mjesto.

Te godine je prvi put organizirano svjetsko juniorsko prvenstvo u Helsinkiju (do tad je bio samo svjetski kup) gdje su prvo svjetsko juniorsko zlato i srebro odnjele Finkinje, te broncu Ruskinje . Na prvom juniorskom svjetskom prvenstvu sudjelovalo je 20 ekipa.

Svjetsko seniorsko prvenstvo organizirano je u Courmayeuru u Italiji. Sudjelovao je 23 sastava iz 18 zemalja. Zlato i bronca je pripala Finkinjama,a srebro Kanađankama. Zagrebačke pahuljice su bile na 18. mjestu. Na ovom svjetskom po prvi put je klizao sastav iz Španjolske.

Svjestko prvenstvo održano je u Hamiltonu, Kanada. Seniorska ekipa predstavljala je Hrvatsku s kratkim progamom ‘I like to move it’, te sa slobodnim progamom – kompilacijom pjesama iz poznatog Tarzana. Cure su zadržale prethodno osvojeno 18. mjesto, dok je na postolju bila tjesno. Kanada 1 imala je 214.73 bodova, dok je Finska 1 imala 214.06. Treće mjesto zauzela je Rusija 1.

Po prvi puta na svjetskom prvenstvu u Budimpešti (Mađarska), ekipa Rusija 1 zasluženo je pobijedila i odnijela zlatnu medalju s čak 212.69 bodova. Na postolju su se još jednom pronašla Finska 1, koju je predstavljala ekipa Rockettes, a broncu je osvojila peva ekipa SAD-a. Treba napomenuti kako su se domaćini natjecanja, Mađari, fenomenalno plasirali osvojivši 14. mjesto. Naše cure plasirale su se na 19. mjesto.

Svjetsko prvenstvo održano još jednom u Colorado Springsu, kao i 2010. godine bilo je doista spektakularno. Prošlogodišnje osvajačice zlatne medalje, Rusija 1, predstavljala je zemlju s 15 klizačica (16 klizačica broji prva postava) i još jednom potvrdile zlato. Finska 1, i treće godine za redom kući je odnijela srebrnu medalju, a na postolju se našla i Kanada 1. Naše cure zadržale su 19. mjesto.

Svjetsko prvenstvo održano je u Stockholmu, Švedska. Prošlogodišnje osvajačice zlatne medalje, Rusija 1 (Paradise), završila je na 3. mjestu, Finska 1 (Marigold IceUnity), postala je svjetski prvak po peti put. Srebro je osvojio domaćin Švedska 1 (Surprise). Naše cure završile su na 18. mjesto.

|

2009. godine

Zagreb i Hrvatska su domaćini jubilarnog, 10. svjetskog prvenstva na kojem su Kanađanke odnijele zlato, Finjkinje srebro,a Šveđanke broncu. U prepunoj dvorani Doma sportova, po drugi put priređen je jedan od najvećih sportskih spektakla u hrvatskom glavnom gradu.